İklim değişikliğini yavaşlatırken kötü beslenmeyle nasıl başa çıkabiliriz?
The Brussels Times, geçtiğimiz günlerde Cereal Partners Worldwide’ın Beslenme, Düzenleyici ve Bilimsel İşler Başkanı Ece Nevra Durukan ile konuştuğu bir röportaj yayınladı. Uluslararası Tam Tahıl Günü öncesinde yayınlanan bu röportajda Durukan, CPW’nin neden tam tahılın çevremizdeki dünyaya zarar vermeyen besleyici, uygun fiyatlı gıdalara yönelik artan talebe en iyi yanıt olabileceğine inandığını anlattı.
2019 yılında yapılan Küresel Hastalık Yükü araştırmasına göre her yıl yaklaşık 8 milyon insan yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybediyor. İlginçtir ki bu ölümlerin birçoğu tahıl yönünden yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkıyor. Bu sorunla başa çıkabilmek için bir şeylerin değişmesi gerekiyor. Hükümetler bir yandan vatandaşlarına besleyici ve uygun fiyatlı gıdayı teşvik ederken bir yandan da doğaya olan etkilerini azaltmak için çaba göstermek zorundalar.
Cereal Partners Worldwide kahvaltıyı daha iyi bir hale getirdiğini söylemekten gurur duyuyor. Gerçekten sürdürülebilir bir şirket olmak isteyen CWP, çevresel,ekonomik ve tüketicilerin güvenebileceği bir şirket olmak istediklerini belirtiyor. Yaşadığımız tüm krizler gıda sistemlerimiz ve insanların sağlığı üzerinde son derece zararlı bir etkiye sahip. Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar, yüksek üretim fiyatları ve raflardaki yüksek fiyatlar, giderek daha fazla insanın sağlıklı ve aktif bir yaşam sürmek için ihtiyaç duydukları besleyici gıdalara erişemediği anlamına geliyor.
Bu noktada sorulması gereken soru “Herkesin mümkün olan en sürdürülebilir şekilde en iyi beslenmeyi almasını sağlamak için hükümetlerle nasıl çalışabiliriz?” oluyor. Bunun cevabı beklenmedik bir şekilde tam tahıl oluyor. Doğal olarak besleyici ve çevre dostu olan tam tahıl, bütçe ve sağlık bilincine sahip tüketiciler için ideal bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Sadece daha fazla insanın tam tahıl tüketmesini sağlamamız gerekiyor.
Adı Duyulmamış Kahraman: Tam Tahıl
İnsanların tam tahılın ne olduğunu bilmedikleri ya da tadını beğenmedikleri için tam tahılı tüketmek istemeyebiliyorlar. Ya da bazen tam tahıllı ürünleri daha pahalı buldukları için bazen de tam tahılla nasıl yemek yapılacağını bilmedikleri için satın almayabiliyorlar. Ancak çoğu zaman tam tahıl konusundaki suskunluk, tam tahılın ne olduğunu, faydalarını ve iklim değişikliğini yavaşlatmada nasıl bir rol oynayabileceğimizi anlamamaktan kaynaklanıyor.
Tam tahılın bir fark yaratmaya başlaması için fazla bir şey gerekmiyor. Her gün beslenmemizde küçük bir miktar daha fazla yer alması bile sağlığımız üzerinde belirgin bir fayda sağlayabilir. Araştırmalar, daha fazla tam tahıl tüketerek kalp hastalığı, diyabet ve hipertansiyona yakalanma riskini azalttığınızı gösteriyor.
Hükümetler hem bütçelerini hem de çevreyi korumak istiyorlarsa, daha fazla insanı daha fazla tam tahıl yemeye teşvik etmek kolay bir cevap gibi görünüyor. Peki bunu nasıl yapacağız? Durukan’a göre bunun için 3 kolay adım izlenilebilir.
- Tam tahıllı ürünleri görünür yapın.
- Ürün ambalajlarında tam tahılı vurgulayın.
- İnsanların tam tahılı anlamasına yardımcı olun.
Ece Nevra Durukan, tüketicilere bir çağrıda bulunuyor ve bizlere soruyor, “Şimdi hükümetleri, akademisyenleri ve politika yapıcıları, tam tahılın faydalarının tüketicilerimiz tarafından anlaşılmasını ve benimsenmesini sağlamak için bizimle birlikte çalışmaya çağırıyoruz. Bu, CPW’deki hepimizin üstesinden gelmeye hazır ve istekli olduğu bir zorluk – bize katılır mısınız?”
Kaynak: How can we tackle poor diet while slowing down climate change? CPW thinks whole grain might be the answer, The Brussels Time, 8 Kasım 2022