Tekrar Isıtılmış Pirinç Tüketmek Zehirler mi?

Hemen hemen hepimizin severek tükettiği pirinç tekrar ısıtıldıktan sonra zehirlenmelere sebep olabilir. Aslında zehirlenmeye sebep olan pirincin tekrar ısıtılması değil, doğru koşullarda saklanmaması. Peki neden diğer yiyecekler değil de pirinç zehirlenmelere sebep oluyor?

Zehirlenmelere ne sebep oluyor?

Zararlı bir bakteri olan Bacilus cereus sporları pişmemiş pirinçte bulunabilir. Isıya dayanıklı olan bu sporlar pirinç piştikten sonra bile hayatta kalabilir. İçerisinde pirinç kullanarak yaptığımız yemekleri uygun koşullarda muhafaza etmemiz gerekmektedir. Oda sıcaklığında bıraktığımız pilav vb. yiyeceklerde bulunan bu sporlar, uygun koşullar sağlandığı taktirde bakterilere dönüşebilirler. Bakterilerin yiyecekte çoğalması, tüketildiği taktirde tüketicide mide bulantısı, kusma gibi semptomlara sebep olacak toksinler ortaya çıkartabilir. Oda sıcaklığında saklanma süresinin uzunluğuna bağlı olarak bakteri ya da toksinler gıdayı güvensiz hale getirebilir.

Peki pirinç zehirlenmesi yaşadığınızı nasıl anlarsınız?

İçerisinde Bacilus cereus bakterisi bulunan pirinç ürünleri tükettiğiniz taktirde 1 ila 5 saat içerisinde kusma, mide bulantısı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. Semptomlar her ne kadar görece hafif ve kısa süreli olsa da tüketme şeklinize dikkat etmenizde fayda var.

Peki pirinç doğru bir şekilde nasıl tüketilmelidir?

  • En doğrusu ve güvenilir olanı pirinci piştiği gibi tüketmektir.
  • Eğer arta kalan pirinç varsa mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanmalıdır.
  • Buzdolabında saklanan ürünün süresi 1 günü geçmemelidir ve bir kere ısıtıldıktan sonra tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir.

 

Kaynak: https://www.nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/can-reheating-rice-cause-food-poisoning/#:~:text=Tips%20on%20serving%20rice%20safely,hot%20all%20the%20way%20through.c

 https://www.abc.net.au/everyday/bacillus-cereus-in-rice-can-make-you-sick-if-not-stored-right/11324446