Blog

Gıda ve beslenme alanında okuduğumuz makaleler ve haberlere dair notlar

Diyabet Hastalığı’na Dair Genel Bilgiler

Diyabet Hastalığı’na Dair Genel Bilgiler Diyabet, halk arasında bilinen adıyla şeker hastalığı, yediğimiz besinlerin sindirimi sonucu kana geçen şeker birimlerinin, hücre içine girememesi dolayısıyla kanda bulunması; bunun sonucunda da kandaki şeker miktarının yüksek olması olarak tanımlanabilir. Şeker birimlerinin hücre içine girmesini insülin sağladığı için hastaların hayatlarına insülin vb. tedaviler dahil edilir. Diyabet her yaş grubunda…

Devamını okuyunuz

Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme

Bir yaşından sonra altı yaşına kadar olan çocukluk,1-3 yaşını kapsayan “oyun çocuğu” ve 3-6 yaşı kapsayan “okul öncesi” dönem olarak tanımlanmaktadır. Çocukluk döneminin ilk 5 yılı içerisinde büyümeyi etkileyen en büyük faktör beslenmedir. Okul öncesi dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılması normal büyüme ve gelişmenin sağlanması, çocuklarda yaşam boyu sağlığın korunmasına ve kalp damar hastalıkları, tip…

Devamını okuyunuz

Cilt Mikrobiyomu ve Beslenme: Şu an neler biliyoruz ve bu alan bize neler vaat ediyor?

Cilt Mikrobiyomu ve Beslenme: Şu an neler biliyoruz ve bu alan bize neler vaat ediyor? Mikrobiyota, mikrobiyom, probiyotik, postbiyotik, sinbiyotik… bu kelimeler ortalama son 10 yılda birbirinden türerken, bizler vücudumuz ve hastalıklar hakkında çok şey öğrendik; farklı bakış açıları kazandık… Kendi hücrelerimizden yaklaşık 10 kat daha fazla mikroorganizmanın bulunduğu, kendi genlerimizin yaklaşık 100 kat ve…

Devamını okuyunuz

Ultra İşlenmiş Gıdaların tüketimi, Chron’s Hastalığı ile ilişkili olabilir mi?

Ultra İşlenmiş Gıdaların tüketimi, Chron’s Hastalığı ile ilişkili olabilir mi? 28 Ekim 2022 Journal of Chron’s and Colitis Ultra işlenmiş gıdalar, kalorisi yüksek, şeker, sağlıksız yağ ve tuz içeriği fazla olup, diyet posası, protein, vitamin ve mineral miktarı düşük gıdalar olarak tanımlanmaktadır. Kesitsel ve uzunlamasına yapılan çalışmalar, ultra işlenmiş gıdaların tüketiminin artışının obezite ve ilişkili…

Devamını okuyunuz

Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Diyet: Yeni Bir Değerlendirme ve Ezber Bozan Bilgiler

Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Diyet: Yeni Bir Değerlendirme ve Ezber Bozan Bilgiler Sağlıklı bir beslenme örüntüsünü oluştururken, bugüne dek gördüğümüz sağlıklı diyetler (Akdeniz Diyeti, DASH Diyeti, vb.) ve ülkelerin sağlıklı beslenme bazlı piramitlerinde aktarıldığı gibi tam tahıllar, meyve ve sebzeler, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sağlıklı yağ kaynakları ön plana çıkıyor. Peki,…

Devamını okuyunuz

Kanser ve Beslenmeye Dair

KANSER VE BESLENME Kanser Hakkında Kanser, vücuttaki bazı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek vücudun diğer bölgelerine yayıldığı çok yönlü bir hastalıktır. Trilyonlarca hücreden oluşan insan vücudunun her yerinde kanser hücresi oluşumu gerçekleşebilir. Normalde vücuttaki hücreler metabolizmanın doğal sürecine uygun şekilde büyür, çoğalır; yaşlandığında veya hasar gördüğünde ölür ve yerlerini yeni hücreler alır. Bu düzenli süreç…

Devamını okuyunuz

İşin Uzmanı: Diyabet Diyetisyeni Tuğba Gökçe

İşin Uzmanı: Diyabet Diyetisyeni Tuğba Gökçe Merhaba Tuğba hocam öncelikle sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz? Merhaba, ben diyetisyen Tuğba Gökçe. Hacettepe Üniversitesi 2012 mezunuyum, uzmanlığımı da yine kendi okulumda tamamladım. 2016 Haziran’dan bu yana multidisipliner bir ekibin parçası olarak, pediatrik endokrinoloji ve diyabet diyetisyeni olarak çalışmaktayım. İlk kez 2011 yılında hocam Hülya Gökmen Özel’in yönlendirmesi…

Devamını okuyunuz

İklim değişikliğini yavaşlatırken kötü beslenmeyle nasıl başa çıkabiliriz?

İklim değişikliğini yavaşlatırken kötü beslenmeyle nasıl başa çıkabiliriz? The Brussels Times, geçtiğimiz günlerde Cereal Partners Worldwide’ın Beslenme, Düzenleyici ve Bilimsel İşler Başkanı Ece Nevra Durukan ile konuştuğu bir röportaj yayınladı. Uluslararası Tam Tahıl Günü öncesinde yayınlanan bu röportajda Durukan, CPW’nin neden tam tahılın çevremizdeki dünyaya zarar vermeyen besleyici, uygun fiyatlı gıdalara yönelik artan talebe en…

Devamını okuyunuz

Danone 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar Sponsoru Oldu

Danone 2024 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlar Sponsoru Oldu 2024 Paris Olimpiyatları Düzenleme Komitesi, 7 Kasım 2022 günü Danone’nin sponsor olacağını açıkladı. Danone oyunlar süresince oyunculara ve gönüllülere, 2 milyon kadar taze süt ve bitki bazlı ürünlerinin (Danone, Activia, Actimel, Alpro, Hipro, vb.) dağıtımını yapacak. Danone sponsorluğun sebebinin “Yeni nesillere bir miras bırakmak için sağlık ve…

Devamını okuyunuz

İşin Uzmanı: Yakult Diyetisyeni Lidwien Franke​

İşin Uzmanı: Yakult Diyetisyeni Lidwien Franke Merhaba Lidwien, okuyucularımız için bize kendinden bahsedebilir misin? Hollanda’da ailemle birlikte yaşıyorum ve 19 senedir de Yakult için çalışıyorum. Diyetisyenim fakat aynı zamanda da Wageningen Üniversitesinde İnsan Beslenmesi ve Sağlığı alanında yüksek lisans yaptım. Her zaman bağırsak sağlığına ilgi duydum bunda çocukken karın ağrısı problemleri yaşamamın etkisi büyük. Öğrencilik…

Devamını okuyunuz

İşin Uzmanı: Psikolog Pelin Özgür Polat​

İşin Uzmanı: Psikolog Pelin Özgür Polat Merhaba Pelin Hanım, öncelikle sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz? Merhaba. Ben Pelin Özgür Polat, sağlık psikoloğuyum ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. 2008 yılında Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum ve aynı yıl klinik psikoloji yüksek lisans eğitimime başladım. Eğitimim sırasında, M.E.B. tarafından…

Devamını okuyunuz

Bağırsaktan Beyne: Mikropların Sınırı Var mı?

Bağırsaktan Beyne: Mikropların Sınırı Var mı? Vücudumuzda, bizden daha çok mikroorganizmaların var olduğu konusunda artık hemfikiriz. Peki, açlık ve haz duygusunda onların da rolü var mı? Olmaz mı! Mikroorganizmaların, sağlıklı olsun veya olmasın, “aşerme” duygusunu tetiklediği artık biliniyor. Mikroorganizmaların kendine ait bir iştahları bulunuyor; bazıları şeker severken, bazıları yağ veya karbonhidrat, posa seviyor. Mikroorganizmaların favori…

Devamını okuyunuz

Makale: Beslenme eğitimi: Doktorların ihtiyacını karşılayacak öğretim programı oluşturmak

Putting nutrition education on the table: development of a curriculum to meet future doctors’ needs 12 Eylül 2022 British Journal of Nutrition Beslenme, sağlıklı yaş alma ve hastalıklardan korunma konusunda önemli bir değiştirilebilir faktördür. Birleşik Krallık içerisinde artan beslenme ile ilişkili kronik hastalık prevalansı neticesinde, beslenmenin rolünü ve doğru beslenmenin gerekliliğini doktorların da bilmesi ve…

Devamını okuyunuz

Makale: Mikrobiyota ve Beslenme Örüntüsü

15 Eylül 2022 Clinical Nutrition and Metabolic Care Beslenme örüntüsünün (diyet) mikrobiyota- bağırsak- beyin iletişiminde önemli bir değişken olduğunu biliyoruz. Bu konuda yapılan 2 tür çalışma çeşidi, bu araştırmaları büyümesine destek olmuştur; ilki, Akdeniz tipi beslenme çeşidinin ( major depresif bozukluk üzerine etkisi iken, diğeri, fermente gıdaların (yoğurt, kefir, kimchi, vb.) bağışıklık fonksiyonu üzerindeki etkisidir.…

Devamını okuyunuz

Makale: Gıda Sistemleri, Beslenme, Diyet Kalitesi ve Sağlığa Etkisi

16 Ağustos 2022 Frontiers Herhangi bir besini tabağımıza pişirip koymadan önce, besinlerin nereden geldiğini düşünmeliyiz. İklim krizi toprağın kalitesini, yapısını, miktarını değiştirmeye başladı. Bu yüzden toprak-su-tohum ve biyoçeşitlilik gibi konular göz önünde bulundurulmalıdır. Üretimden tüketime her basamakta, gıda hakkına göre hareket ederken (herkes için ulaşılabilir, adil ve sağlıklı besinlerin seçimi), gıda atıklarını azaltmak ve var…

Devamını okuyunuz

Marks & Spencer Gıda İsrafı Savaşçısı

Marks & Spencer Gıda İsrafı Savaşçısı Marks & Spencer markası, gıda israfını azaltmak için 300’den fazla meyve ve sebzeye ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ belirliyor. Burada belirtilen tarih, gıda güvenliğinden ziyade, gıdanın kalitesi için belirlenmiş tarih denebilir. Daha önce aynı şekilde, Tesco, Morrisons ve Co-op marketleri de aynı stratejiyi uygulamış, belli ürünlerine son kullanma tarihi eklemiştir.…

Devamını okuyunuz

İnflamasyon ve Disbiyozis

İnflamasyon ve Disbiyozis: Probiyotik Camiasının Popüler Konusu Hong Kong’lu araştırmacılara göre, 2016 ve 2020 yılları arasında probiyotik ile ilgili yapılan araştırmalarda en çok çalışılan konu inflamasyon ve disbiyozis olarak saptanmıştır. Bu iki konudan sonra, obezite, diyabet ve kanser gibi metabolik hastalıklar gelmektedir. Hong Kong’daki Chinese University of Hong Kong, HSK Genetech ve Tianjin Medical Üniversitesi’ndeki…

Devamını okuyunuz

Makale: Malnutrition Riskinin İzlenmesi

17 Ağustos 2022 Clinical Nutrition Malnütrisyon tarama testleri, özellikle ileri yaştaki bireylerde hayati önem taşıyan araçlardandır. ESPEN’in 2002’de yayınladığı tarama testlerine ilişkin rehberinden sonra, şimdi bu testlerin etkililiği, malnütre bireylerin değişen beslenme durumları, önleyici ve tedavi edici boyutta tarama testlerinin hedefledikleri ve bireylerin malnütrisyon durumunun izlenmesi konusunda yayınlanmış bir makaledir. Makalede yer alan ilk tabloda,…

Devamını okuyunuz