16 Ağustos 2022 Frontiers

Herhangi bir besini tabağımıza pişirip koymadan önce, besinlerin nereden geldiğini düşünmeliyiz. İklim krizi toprağın kalitesini, yapısını, miktarını değiştirmeye başladı. Bu yüzden toprak-su-tohum ve biyoçeşitlilik gibi konular göz önünde bulundurulmalıdır.

Üretimden tüketime her basamakta, gıda hakkına göre hareket ederken (herkes için ulaşılabilir, adil ve sağlıklı besinlerin seçimi), gıda atıklarını azaltmak ve var olan çeşitli girişimlerle desteklemek önemli. Beslenme ile ilişkili sağlık profesyonellerinin iklim krizinin etkisiyle değişen toprak kalitesinin ve bu durumun besinlerin kalitesine yansımasına ilişkin olarak bilgi sahibi olması ve halkı aydınlatması gerekmektedir.  Toprak-su-tohum’daki kalite, gıda güvenliğine etki edecek; bu aşama başarılı olsa da, kalitenin düşüklüğü daha az vitamin, mineral ve fitokimyasal oluşumuna neden olabilecektir . 

Bu yüzden, 

  • Toprağın kalitesini daha iyi anlayacak araçlar oluşturulmalı, 
  • Gıda güvenliği için tedbirler sağlanmalı, 
  • Iklim değişikliğinden en çok etkilenen yerlerde üretilmiş besinlerin analizini yapilmali, 
  • Besinlerin topraktan tabağa yolculuguna dair diyetisyenler bilinçlenmeli ve halka aktarmalıdır.

 

Kaynak: Owino, V., Kumwenda, C., Ekesa, B., Parker, M. E., Ewoldt, L., Roos, N., … & Tome, D. (2022). The impact of climate change on food systems, diet quality, nutrition, and health outcomes: A narrative review. Frontiers in Climate, 4