Marks & Spencer Gıda İsrafı Savaşçısı

Marks & Spencer markası, gıda israfını azaltmak için 300’den fazla meyve ve sebzeye ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ belirliyor. Burada belirtilen tarih, gıda güvenliğinden ziyade, gıdanın kalitesi için belirlenmiş tarih denebilir. Daha önce aynı şekilde, Tesco, Morrisons ve Co-op marketleri de aynı stratejiyi uygulamış, belli ürünlerine son kullanma tarihi eklemiştir. 

Birleşik Krallık’ta gıda atıklarına yönelik çalışma sonucunda, gıda atıklarının %70’i çöpe atılıyor; yılda 4.5 milyon ton yenilebilir gıda çöpe atılıyor. Meyve ve sebze seçiminde, kalite ve tazelik önemli bir kriterdir. Bu yüzden meyve ve sebze tercihini belirlerken, bu durumlara göre bir son tarih belirlemek, ürünlerin satın alınmasını artırmada ve kullanılmasında önem taşır.

Gıda Standartları Ajansı’na göre, ürünlerde son kullanma tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihini yazmak üretici şirkete bağlı bir durumdur. Bu durum gıdanın hangi maddelerden oluştuğu veya taşıdığı riske bağlıdır.

Marks & Spencer bu sürdürülebilir yol haritası ile 2030 yılına dek gıda israfını yarıya düşürmeyi amaçlıyor. 

 

Kaynak: M&S scraps ‘best before’ dates on fruit and veg to cut food waste, 17 July 2022, BBC News.

https://www.barilla.com/global/passive-cooking