Tatlandırıcı Gündemi

Tatlandırıcı Gündemi Şeker bir çoğumuzun günlük beslenme rutininin bir parçasını oluşturuyor. Fakat Değişen beslenme trendleriyle beraber tüketiciler artık şekerli yiyecekler tüketmek yerine daha farklı alternatifler aramaya başladılar. Değişen bu talep doğrultusunda da sektörde artık şeker tüketmekten kaçınanlar için de değişik seçenekler görmek mümkün. Artık üreticiler şekersiz alternatifler de piyasaya sürmeye başladılar. Üürnlerindeki aranan tatlılığı yakalamak…

Yiyeceklerimiz Radyasyona mı Maruz Bırakılıyor? Gıda Işınlaması Hakkında Her Şey

Yiyeceklerimiz Radyasyona mı Maruz Bırakılıyor? Gıda Işınlaması Hakkında Her Şey Gıda ışınlaması adını verdiğimiz, iyonize radyasyonun gıdaya uygulanması işlemi, gıdada bulunan mikroorganizmaları ve çeşitli canlıları yok ederek ürünün raf ömrünü uzatmak aynı zamanda da insan sağlığı açısından güvenli hale getirmek için uygulanan bir işlemdir. Gıda ışınlama nedir ve hangi yöntemlerle yapılıyor ? Gıdalarda ışınlama teknolojisi…

İşin Uzmanı: Yakult Diyetisyeni Lidwien Franke​

İşin Uzmanı: Yakult Diyetisyeni Lidwien Franke Merhaba Lidwien, okuyucularımız için bize kendinden bahsedebilir misin? Hollanda’da ailemle birlikte yaşıyorum ve 19 senedir de Yakult için çalışıyorum. Diyetisyenim fakat aynı zamanda da Wageningen Üniversitesinde İnsan Beslenmesi ve Sağlığı alanında yüksek lisans yaptım. Her zaman bağırsak sağlığına ilgi duydum bunda çocukken karın ağrısı problemleri yaşamamın etkisi büyük. Öğrencilik…

İşin Uzmanı: Psikolog Pelin Özgür Polat​

İşin Uzmanı: Psikolog Pelin Özgür Polat Merhaba Pelin Hanım, öncelikle sizi biraz yakından tanıyabilir miyiz? Merhaba. Ben Pelin Özgür Polat, sağlık psikoloğuyum ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyorum. 2008 yılında Ankara Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun oldum ve aynı yıl klinik psikoloji yüksek lisans eğitimime başladım. Eğitimim sırasında, M.E.B. tarafından…

Bağırsaktan Beyne: Mikropların Sınırı Var mı?

Bağırsaktan Beyne: Mikropların Sınırı Var mı? Vücudumuzda, bizden daha çok mikroorganizmaların var olduğu konusunda artık hemfikiriz. Peki, açlık ve haz duygusunda onların da rolü var mı? Olmaz mı! Mikroorganizmaların, sağlıklı olsun veya olmasın, “aşerme” duygusunu tetiklediği artık biliniyor. Mikroorganizmaların kendine ait bir iştahları bulunuyor; bazıları şeker severken, bazıları yağ veya karbonhidrat, posa seviyor. Mikroorganizmaların favori…

Makale: Beslenme eğitimi: Doktorların ihtiyacını karşılayacak öğretim programı oluşturmak

Putting nutrition education on the table: development of a curriculum to meet future doctors’ needs 12 Eylül 2022 British Journal of Nutrition Beslenme, sağlıklı yaş alma ve hastalıklardan korunma konusunda önemli bir değiştirilebilir faktördür. Birleşik Krallık içerisinde artan beslenme ile ilişkili kronik hastalık prevalansı neticesinde, beslenmenin rolünü ve doğru beslenmenin gerekliliğini doktorların da bilmesi ve…

Makale: Mikrobiyota ve Beslenme Örüntüsü

15 Eylül 2022 Clinical Nutrition and Metabolic Care Beslenme örüntüsünün (diyet) mikrobiyota- bağırsak- beyin iletişiminde önemli bir değişken olduğunu biliyoruz. Bu konuda yapılan 2 tür çalışma çeşidi, bu araştırmaları büyümesine destek olmuştur; ilki, Akdeniz tipi beslenme çeşidinin ( major depresif bozukluk üzerine etkisi iken, diğeri, fermente gıdaların (yoğurt, kefir, kimchi, vb.) bağışıklık fonksiyonu üzerindeki etkisidir.…

Makale: Gıda Sistemleri, Beslenme, Diyet Kalitesi ve Sağlığa Etkisi

16 Ağustos 2022 Frontiers Herhangi bir besini tabağımıza pişirip koymadan önce, besinlerin nereden geldiğini düşünmeliyiz. İklim krizi toprağın kalitesini, yapısını, miktarını değiştirmeye başladı. Bu yüzden toprak-su-tohum ve biyoçeşitlilik gibi konular göz önünde bulundurulmalıdır. Üretimden tüketime her basamakta, gıda hakkına göre hareket ederken (herkes için ulaşılabilir, adil ve sağlıklı besinlerin seçimi), gıda atıklarını azaltmak ve var…

Marks & Spencer Gıda İsrafı Savaşçısı

Marks & Spencer Gıda İsrafı Savaşçısı Marks & Spencer markası, gıda israfını azaltmak için 300’den fazla meyve ve sebzeye ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’ belirliyor. Burada belirtilen tarih, gıda güvenliğinden ziyade, gıdanın kalitesi için belirlenmiş tarih denebilir. Daha önce aynı şekilde, Tesco, Morrisons ve Co-op marketleri de aynı stratejiyi uygulamış, belli ürünlerine son kullanma tarihi eklemiştir.…

İnflamasyon ve Disbiyozis

İnflamasyon ve Disbiyozis: Probiyotik Camiasının Popüler Konusu Hong Kong’lu araştırmacılara göre, 2016 ve 2020 yılları arasında probiyotik ile ilgili yapılan araştırmalarda en çok çalışılan konu inflamasyon ve disbiyozis olarak saptanmıştır. Bu iki konudan sonra, obezite, diyabet ve kanser gibi metabolik hastalıklar gelmektedir. Hong Kong’daki Chinese University of Hong Kong, HSK Genetech ve Tianjin Medical Üniversitesi’ndeki…